Na německou kuchyni je v současné době třeba pohlížet ze dvou rovin – jiná je v restauracích, kde se očekávají i hosté ze zahraničí, a jiná je v domácnostech nebo v podnicích „rodinného“ typu. V restauracích návštěvníka z Česka asi nic podstatného nezaskočí. Tak zvaná „domácí“ německá kuchyně však někdy může překvapit. Vzhledem k velikosti území Německa se národní německá kuchyně v různých částech země liší.

Jiný kraj, jiná německá kuchyně

Německá kuchyně je v různých částech Německa rozdílná. Je ovlivněna přírodními podmínkami a  sousedstvím jiných zemí. Zatímco v zemích na severu a u moře připravují pokrmy z ryb a zeleniny (projevuje se i vliv skandinávské kuchyně), v Sársku či Bádensku lze vystopovat francouzské vlivy, třeba v Bavorsku jsou v oblibě pokrmy těžší a velmi podobné tradiční česko-rakouské kuchyni.

Získejte inspiraci pro zájezd či dovolenou v Německu. Zobrazení po kliknutí na tento odkaz ZDE!

Na čem si v Německu pochutnat

Uzeniny

Pivo, ředkvičky a uzenina - tradiční kombinace na slavnostech piva.

  • Německu jsou ve velké oblibě různé uzeniny: salámy, uzenky, klobásy (uzené i čerstvé). Všechny jsou výtečné. Domovinou Německa jsou i různé varianty tak zvaného métské salámu (mettwurst) a čajovky (teewurst) – v podstatě roztíratelné uzenářské výrobky ve střívku. Klobásy mnoha příchutí se konzumují na všechny způsoby – opékané v pouličních stáncích (v Berlíně lze na ulici koupit oblíbený currywurst – s chlebem nebo s hranolky), klobásy pečené podávané s opečenými brambory nebo s bramborovým salátem. Z uzenin je také třeba připomenout různé šunky, někdy syrové.

Kyselé zelí a chřest

  • Obecně ve v Německu oblíbeno kyselé zelí. V různých tepelných úpravách ho mohou jíst snad ke všemu. Právě tak vařený chřest, v době chřestové sezony si jej Němci rádi ke každému slanému jídlu.

Vepřové a kuřata

  • Německá kuchyně velmi často používá vepřové maso, a nemusí být zrovna příliš libové. V bavorských pivnicích bývají specialitu pečená nebo grilovaná vepřová kolena, vepřové nožky se vkládaly i do tradičních eintopfů. Z vepřového masa se připravují pečeně i námi známé smažené řízky. Oblíbeným způsobem úpravy je také rožnění (grilování).
    Starší Češi dodnes vzpomínají na báječná grilovaná kuřata, která si levně dopřávali při dovolené u Baltského moře.
    O oblibě pečínek svědčí i čísla z mnichovského Oktoberfestu: za jeho konání sní návštěvníci 880 pečených volů, asi 220 tisíc uzenek a skoro 460 tisíc pečených (grilovaných) kuřat.

Eintopf a omáčky

  • Kapitolou sám o sobě je tradiční eitopf, doslova atribut německé kuchyně. Na jídlo z „jednoho hrnce“ je třeba si zvyknout. Do velkého hrnce se ve vrstvách kladou suroviny: zelenina (tuřín), brambory, fazole, klobásy, zelí, vepřová nožička, kus uzeného nebo špeku, v Šlesvicku-Holštýnsku třeba i nakládané švestky… To vše se několik hodin pomalu vaří a pak z hlubokých talířů s velkou chutí pojídá.
    Německá kuchyně obsahu i množství výtečných omáček – hnědých, bílých, smetanových…

Štola a jiné pečivo

  • Objektivně je nutno přiznat, že pečivo v Německu je chutnější než u nás – poctivější, chuťově odlišné. Výtečné jsou německé chleby – od černého (opravdu žitného) až po „globalizované“ bílé chleby. Výběr sladkého pečiva je pestřejší než u nás. A naši českou vánočku už pomalu vytlačuje německá štóla (stollen, a říká se – čím starší, tím lepší). Na populárních adventních trzích v Drážďanech se v sobotu před druhou adventní nedělí dokonce  konají slavnosti vánoční štóly.

Ovocná piva a proslulá vína

  • Z nápojů převládá pivo. V pivnicích se udržela pojídat k němu ředkvičky, solenou ředkev, černý kořen nebo lahodný tuřín. Z Německa se k nám rozšířila obliba nízko alkoholových ovocných piv typu radler.
    Ve vinařských oblastech převládají vína – moselská a rýnská vína jsou legendární.

Místní speciality

  •  Typickou nabídkou na jídelníčku restaurací kolem hamburského přístavu je námořnický labskaus zdobený očkem z křepelčího vejce a ocáskem humra.
  • S Lübeckem jsou spojeny sladkosti z marcipánu.
  • V Bádensku-Württembersku a na severu Bavorska se tradičně podávají téměř ke každému jídlu jako příloha „spätzle“, vařené noky z řídkého nudlového těsta.
  • Ve Frankfurtu by měl turista ochutnat frankfurtskou polévku, pečeni a klobásy.
  • Nejznámějším bavorským moučníkem jsou smažené vdolečky (Fensterküchle).
  • Mnichovské bílé uzenky nebo malé norimberské párečky z telecího masa výborně chutnají se zelím a bavorským pivem.

Co může překvapit

Strávníka z jiné země může překvapit „domácký“ způsob servírování. Příklad, zkušenost Čecha žijícího v Německu: „Smažený řízek skvělý, bramborový salát chutný, vařený chřest posypaný sýrem nezvyklý, ale dobrý, hnědá omáčka výtečná. Ale proč to dají všechno na jednu hromadu a tou omáčkou svrchu pečlivě zalijí?“
Nutno zdůraznit, že ve větších restauracích se kuchaři drží obvyklých „evropských“ způsobů podávání krmě.

Foto: Pivo, ředkvičky a uzenina – tradiční kombinace na slavnostech piva. (sxc)

Další články z rubriky

Štítky: , , , , , , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>