Lindau

Lindau je město, které se nachází v jižním Německu, přesněji v Bavorsku, kousek od hranic s Rakouskem. Je nazýváno ostrovním městem na Bodamském jezeře.

Lindau

Věž Mang

Věž Mang je  čtvercová kamenná budova z 12. století a nachází přímo na jezerní promenádě u Bodamského jezera. 20 metrů vysoká věž byla původně postavena jako součást středověkého městského opevnění a dříve byla přístupná pouze přes padací most. S výstavbou nového majáku ztratila věž funkci signálního a pozorovacího stanoviště. Byla zvýšena o jedno patro a pokryta výraznými glazovanými dlaždicemi.

Staroměstská radnice

Stará radnice s barevnou fasádou byla postavena v roce 1422. Práce na impozantní stavbě trvala 14 let. Maxmilián I. zde svolal v roce 1496 Říšský sněm do dřevem obložené radní síně. Historické interiéry, které běžně nejsou veřejnosti přístupné, jsou díky 600. výročí přístupné díky komentovaným prohlídkám. Prohlídky k 600. výročí radnice se konají od června do října 2022. Aktuálně můžeme využít této vzácné příležitosti a poznat radnici a všechny její příběhy na zajímavé prohlídce s průvodcem.

Městské divadlo

Na scéně největšího divadla u Bodamského jezera se objevovali významní němečtí umělci. Bývalý klášterní kostel ze 13. století slouží jako jeviště pro významné divadelní hry. Budova je prvním novým divadlem v Německu po druhé světové válce, které vynikajícím způsobem dokumentuje architekturu 50. let. Městské divadlo bylo oficiálně otevřeno 19. května 1951 Mozartovou Figarovou svatbou.

Fontána Lindavia

Reichsplatz u Staré radnice, kde se dříve konal rybí trh, se nachází fontána Lindavia, která zve k relaxaci svou krásou a uklidňujícím šploucháním vody.

Fontánu, která je vyrobena ze světle červeného mramoru, navrhl mnichovský sochař Wilhelm Rümann. Důvodem její výstavby byl 20. rok vlády bavorského krále Ludvíka II. V roce 1884 byla fontána Lindavia slavnostně odhalena. A jak fontána vypadá? Na čtyřech kulatých miskách stojí bronzové postavy, které symbolizují lodní dopravu, rybolov, vinařství a zemědělství. To jsou hospodářská odvětví a řemesla, která v té době vytvořila bohatství ostrovního města.

Věznice s rozhlednou

Bílá budova porostlá břečťanem, rohové věžičky, barevné cihly, tak dnes vypadá romantická věznice s rozhlednou. V minulosti se tomuto místu lidé spíše vyhýbali. Kruhová věž postavená kolem roku 1380 byla dlouhou dobu využívána jako vězení a na svých čtyřech patrech o průměru osm metrů nabízela jen malý komfort. Zatímco vězni měli získat morální přehled, dozorci těžili z krásného výhledu.

35 metrů vysoká vězeňská věž, postavená na nejvyšším místě ostrova, Schrannenplatz, vždy poskytovala nejlepší výhled do okolí. Věž, která byla renovována v roce 2013, míří do všech čtyř směrů. 300 metrů čtverečních cihel bylo znovu vypáleno podle historických modelů, glazováno do 14 různých barev. Pod odborným dohledem památkářů byla osvěžena i tzv. vlaštovčí hnízda v krvavě červené barvě, která se dříve používala na mnoha místních budovách.

Za to, že věž ještě vůbec existuje, vděčí ostrované zednickému mistru Johannu Jacobu Götzgerovi, který stavbu v roce 1817 za 250 zlatých koupil a zachránil ji před demolicí. Götzger také zachránil před úpadkem věž nedalekého kostela sv. Petra, který byl postaven kolem roku 1000 a je jedním z nejstarších kostelů na Bodamském jezeře. Kostel sv. Petra a vězeňská věž tvoří spolu s bývalou zvonárnou a arzenálem malebný středověký celek města.

Přístav Lindau

Vstup do přístavu Lindau je známý daleko za hranicemi města. Bavorský lev a nový maják jsou majestátně vystaveny před působivým panoramatem Alp. Tato dominanta města je považována za nejkrásnější vjezd do přístavu na celém Bodamském jezeře.

Šest metrů vysoký lev, který se upřeně dívá přes jezero, je dílem mnichovského profesora Johanna von Halbiga. Je vyroben z pískovce a váží kolem 50 tun. Na podstavci lva jsou napsány římské číslice MDCCCLVI. Poskytují informace o roce dokončení stavby, tedy o roce 1856.

Nový maják je vysoký 36 metrů a má obvod základny 24 metrů. Je to jedna z mála budov svého druhu, která má na fasádě hodiny. Vystoupáte po 139 schodech na vrchol a užijete si úchvatné výhledy z vyhlídkové plošiny. V 5. patře zdobí vnitřní stěny věže zábavné anekdoty a zajímavosti o Lindau a Bodamském jezeře.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno