Bautzen (Budyšín)

Budyšín najdeme v německém Sasku, asi 60 km od Drážďan. Jde o velké okresní město s 38 tisíci obyvateli, ve kterém najdeme spoustu kouzelných historických míst.

Bautzen

Hrad Ortenburg

Ortenburg najdeme na skále v historické části města. Ve 13. století byl vystavěn jako kamenné sídlo a v 16. století byl upraven do renesanční podoby. V okolí hradu protéká řeka Spréva. Aktuálně zde najdeme okresní soud, městské divadlo a Srbské muzeum.

Srbské muzeum

Srbské muzeum najdeme na Ortenburgu a získáme zde informace o historii, umění, či literatuře Lužických Srbů, kteří dle sídlili. V muzeu se také pořádají pravidelné kulturní akce.

Stará vodárna

V historické části města, kousek od Mlýnské brány, najdeme Starou vodárnu. V současnosti zde můžete navštívit technické muzeum. Uvidíte například vodárenskou strojovnu nebo se můžete podívat z výhledové plošiny na okolí vodárny.

Chrám sv. Petra

Jestliže navštívíte chrám sv. Petra, zhlédnete gotickou budovu, která pochází ze 13. století. Chrám sv. Petra je dominantní chloubou Budyšína. Oceníte zde například dřevěný renesanční oltář, či secesní varhany.

Radnice

Původní budova radnice začala fungovat ve 13. století. V 17. století byla památka poškozena požárem a v 18. století byla přestavěna do barokního stylu, ve kterém setrvává do současnosti. Radnici najdeme kousek od chrámu sv. Petra.

Město věží

Budyšín je označován jako město věží a není divu, najdeme zde spoustu ochranných věží, které sloužily k obraně města. Patří mezi ně tzv. Bohatá věž, Garbarská bašta, Matyášova a Lauská věž, Mikulášská věž, která se nachází na Mikulášském hřbitově, Mnišská a Mlýnská bašta, Šulerská a Srbská věž a také Röherscheidtova věž, která získala jméno po svém tvůrci.

Bohatá věž

Na okraji historického centra najdeme Bohatou věž, pocházející z 15. století. V 18. století byla zvýšena o barokní nástavec, díky kterému se vychýlila ze své osy o neuvěřitelný metr a půl.

Mnišská bašta

Mnišská bašta pochází ze 14. století a sloužila pro ochranu mnichů, v případě, že by došlo na území města k válečnému konfliktu. Původně byla Mnišská bašta propojena chodbou s františkánským klášterem.

Děkanát budyšínské kapituly

U chrámu sv. Petra najdete Děkanát budyšínské kapituly ze začátku 13. století. Od začátku fungoval jako centrum katolické církve a v současnosti zde najdete biskupský ordinariát, knihovnu, archiv a také chrámovou pokladnici. Děkanát budyšínské kapituly pečuje o 16 farností a 30 kostelů. V péči má také klášter Marienthal a klášter Marienstern.

Tuchorský kostel

Kostel je zasvěcen Nejsvětější trojici a pochází z konce 16. století. Během napoleonských válek kostel sloužil jako vojenská nemocnice a v jeho okolí se nacházel špitál.

Kostel sv. Michala

Kostel sv. Michala byl vystavěn na počest záchrany města před husity. Pochází z 15. století a původně byl kaplí.

Pomníky a památníky

V Budyšíně můžeme vidět spoustu pomníků, které uctívají významné osobnosti. Je to například pomník Alberta I. Saského, Pomník vězňů koncentračního tábora, Sluneční brána, Společný hrob a pamětní kámen válečných zajatců ze Sovětského svazu a z Polska, či pomník určen obětem politické tyranie v budyšínské věznici.

Dinopark

Přemýšlíte, jak na výletě zabavit své děti? Zkuste navštívit místní dinopark Saurierpark, který je součástí pravého archeologického naleziště. Děti si mohou prohlédnout různé modely dinosaurů v životní velikosti a užít si spoustu legrace v lanovém parku.

Vánoční trhy

Pokud navštívíte Budyšín před Vánoci, nezapomeňte se podívat na vyhlášené místní vánoční trhy. Historická architektura místu dodává patřičné kouzlo a vy si budete moci užít vánoční atmosféru plnými doušky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno