Tirschenreuth

Tirschenreuth bavorské městečko ležící v okrese Landkreis v Německu. Sousední okresy jsou Neustadt an der Waldnaab, Bayreuth a Wunsiedel. Na východě jsou česká města Tachov  a Cheb. Co vám může ale pobyt v této krásné destinaci nabídnout?

Vítejte v Tirschenreuth

Historie města Tirschenreuth sahá až do 10. století. Poprvé je místo zmíněno v listině jako „Dursin rod“ v roce 1134 na darovací listině. Získáním městských práv v roce 1364 se pozice centrálního místa v regionu ještě více upevnila. Zavraždění klášterního správce Valentina Winsheima v roce 1594 mělo za následek období bezpráví a stagnace, které ještě zhoršila třicetiletá válka. Po velkém požáru města v roce 1814 začal prudký rozvoj díky industrializaci a to především rozvoj porcelánového průmyslu a byla zde také vybudována železnice.

Tirschenreuth

Porcelánka Tirschenreuth

Heinrich Eichhorn v roce 1832 požádal o povolení zřídit porcelánku v Tirschenreuth. Jeho žádost byla úřady města Tirschenreuth zprvu zamítnuta. Nakonec, po námitce proti rozhodnutí, bylo povolení ke stavbě uděleno v roce 1833.

Stavba továrny byla dokončena v roce 1838. V počátcích musel Eichhorn firmu dotovat. V roce 1846 byla uvedena do provozu druhá pec. Heinrich Eichhorn zemřel v roce 1880 a jeho podíly získali Edmund Tittel, Friedrich Muther a August Bauscher.

V roce 1908 Gotthold Mezger zemřel, jeho akcie byly převedeny na Johanna Schlipphacka. Během první světové války se prodejní trhy zhroutily. V roce 1926 zemřel Johannes Schlipphack. V roce 1927 převzal továrnu na porcelán Tirschenreuth výrobce porcelánu Lorenz Hutschenreuther.

Po 2. světové válce byla výroba zahájena již v září 1945. V roce 1994 se Lorenz Hutschenreuther oddělil od porcelánky Tirschenreuth a koncem roku 1995 byla porcelánka Tirschenreuth po více než 150 letech uzavřena.

Erb města Tirschenreuth

Zlatý lev v levé části erbu je symbolem falckého kurfiřtství. Červený drak vpravo je symbolem opatství Waldsassen a symbolizuje markrabství Diepolding. Modrý pruh vpravo dole je pak symbolem landkraběte z Leuchtenbergu, části jimi v historickém vlastnictví byly v roce 1972 zařazeny do okresu.

Kam se v Tirschenreuth vydat?

Fischhofpark

V roce 2010 byly zahájeny práce na designu areálu kolem historického Fischhofu. Cílem bylo zavodnit městský rybník, který byl vypuštěn před více než 200 lety, a dát tak oblasti opět jedinečný ráz. Bývalé letní sídlo waldsassenských opatů se opět prezentuje jako nepřehlédnutelná atrakce a poutač, v jehož blízkosti se nyní nachází i nově vybudovaný filigránový most, prostorné náměstíčko u jezera a rozmanitá parková krajina.

Zahrajte si pétanque

Důvodem výstavby aleje byla četná přání obyvatel, kteří si chtěli zahrát pétanque, a také uzavřít partnerství s francouzským městem La Ville Du Bois. Na znamení tohoto zvláštního spojení darovala La Ville Du Bois sochu hráče této hry městu Tirschenreuth.

Fatimský kostel

Fatimský kostel byl postaven v letech 1855 až 1863. Ke 100. výročí byl Fatimský kostel v roce 1953 zrekonstruován v novogotickém stylu. V roce 1987 byl kostel a varhany znovu renovovány. U příležitosti 40. kněžského jubilea bývalého městského faráře Georga Maria Witta byla na štítovém konci Fatimského kostela postavena zvonkohra financovaná z darů, kterou můžete zaslechnout denně v 9.05, 12.05, 18.05 a 21.55 hodin.

Skatepark Tirschenreuth

Skatepark Tirschenreuth o rozloze 750 metrů čtverečních se nachází na Maehringer Straße mezi venkovním bazénem a FC Sportpark a vznikl v úzké spolupráci s jeho uživateli. Najdete zde „Bank to Bank Gap“, „Penny“ nebo velký kombo stůl-obrubník, který umožňuje množství triků i pro nezkušené skateboardisty.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno